10 Tips Drive Sendiri Bersama Anak Kecil Tanpa Suami - DeCamellia

10 Tips Drive Sendiri Bersama Anak Kecil Tanpa Suami



Bila ada anak kecil, sebagai seorang isteri mesti kurang waktu tidur kan? Jujur cakap sejak ada anak ni Nur sangat suka jadi penumpang bila balik kampung sebab waktu ini lah Nur dapat qada' tidur bila anak Nur, Mardhiyah dah tidur dalam car seat dia. Nur asalnya tak reti tidur dalam kereta, dan Nur jenis cepat mabuk so Nur prefer jadi driver daripada penumpang. Tapi sejak ada anak ni, lain pula jadinya. Huhu

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal

Walaupun dapat tidur sekejap, Nur rasa macam waaahhhhhh bestnya dapat tidur tanpa gangguan! Jangan cakap kenapa tak tidur masa Mardhiyah tidur siang kat rumah. Huhu untuk seorang surirumah, time anak tidur lah kami macam lipas kudung siapkan kerja ini dan itu. Sebab bila anak celik, kita perlu spend masa dengan anak. Anak ni bijak, dia tak kasi kita buat kerja bila dia celik. Tak percaya? Tanya lah mereka yang kerja 'oil and gas' macam Nur ni. Mesti jawapan kami lebih kurang sama.

Fuh panjang mukadimah. Ini lah peel surirumah bila dah diberi peluang untuk meluahkan perasaan. Hahaha.

Ok berbalik pada tajuk, macam mana pula gayanya bila isteri perlu memandu sendiri dengan anak kecil tanpa suami? Macam Nur, selalu juga Nur drive tanpa suami untuk balik ke rumah mak ayah di Masai. Walaupun perjalanan tak lama sangat (2 jam sahaja), mencabar juga tau nak drive sendiri dengan anak kecil yang sangat unpredictable peel dia.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Jadi di sini, Nur share sikit beberapa 
TIPS DRIVE SENDIRI BERSAMA ANAK KECIL TANPA SUAMI 
Tips ini berdasarkan pengalaman Nur sendiri. So mana yang kurang atau bagi korang tak masuk akal, harap dimaafkan ya.

1. Rancang bila nak gerak
Kalau macam Nur, biasa gerak pagi dalam 9am gitu sebab waktu tu dah dekat waktu tidur Mardhiyah. Kalau gerak bukan waktu tidur dia, agak mencabar sebab mesti anak bosan duduk dalam car seat. Ni biasa jadi bila Nur ada urusan area Kluang sahaja seperti nak pergi bank, pejabat pos, beli barang kat mall, dll. Tapi ada juga ibu bapa yang bernasib baik dimana anak dia pantang masuk kereta, terus tidur. Haaa itu kelebihan yang tak semua orang ada tau.

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal

2. Periksa keadaan anak
Pastikan anak dalam keadaan selesa. Dah makan, dah mandi, diaper dah tukar. Kalau kurang sihat tu kurang digalakkan untuk drive berdua sebab anak agak manja time tu. Kalau terpaksa juga, kena redah jela.

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal

3. Sediakan snack untuk anak
Ini memang wajib ada. Sekurang-kurangnya biskut dan air masak untuk Mardhiyah. Sedikit sebanyak, bila anak leka dengan makanan, dia akan berasa lebih relaks dalam car seat. Good food is good mood right?

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal

4. Sediakan toys anak yang paling dia suka
Nur akan sediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 toys untuk Mardhiyah, supaya dia leka bermain dalam car seat kalau dia taknak tidur atau perjalanan tu adalah bukan waktu tidur dia. Paling-paling cokya Nur tak akan lupa untuk bawa bantal busuk Mardhiyah. Penyelamat tu!

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal

5. Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia
Kalau gerak pagi, boleh pasang surah al-Waqiah. Lepastu boleh sambung zikir terapi. Macam Mardhiyah dia serasi dan suka dengan zikir terapi Hafiz Hamidun. Bila bukak, senang sikit dia nak tidur. Tambah pulak dah spray siap-siap bantal busuk Mardhiyah dengan Sleep Pillow Mist.

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal


6. Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time
Ni antara ikhtiar lain yang Nur buat untuk makesure Mardhiyah kekal tenang dalam car seat. Sebelum gerak, Nur akan sapu siap-siap balm Calm time pada tapak kaki, belakang bedan, pergelangan tangan dan nadi belakang telinga. Dalam balm Calm ni ada 8 jenis essential oils seperti lavendar, naval orange, tangerine, Geranium, marjoram, Frankincense, Bergamot & Chamomile yang sangat membantu dalam memberi ketenangan buat anak.

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal


7. Makesure kereta dalam keadaan yang baik
Haa ni paling penting. Malam sebelum gerak tu memang akan minta suami untuk cek kan kereta. Benda basic macam tayar, radiator, brek, wiper, minyak hitam, bateri dan lain-lain. Bila kereta dalam keadaan baik, in shaa Allah perjalanan akan 'smooth' aje.

8. Isi minyak siap-siap
Ini pun sama. Nur akan minta tolong suami isikan minyak dan topup Touch n Go malam sebelum Nur gerak. So tak perlu susah-susah nak singgah mana-mana stesyen minyak untuk isi minyak. Tinggal tekan minyak aje sampai ke destinasi. Touch n Go pula letak di tempat yang senang kita nak capai. Jangan diselitkan pula kat celah-celah bedah. Mahu mengagau cari karang.

9. Pastikan diri sendiri dah sedia
Keadaan diri perlulah baik baik dari segi mental mahupun fizikal. Kalau mood tengah swing tak usah laa drive jauh-jauh. Karang fikiran melayang kereta pun terhuyung hayang. Makesure diri kita sihat dan mampu drive dengan baik sampai ke destinasi.
Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal


10. Berserah dan tawakal

Lepas dah settle tips-tips yang Nur cakap kat atas tu, sebelum gerak baca doa keluar rumah dan doa naik kenderaan. Mohon moga Allah lindungi perjalanan agar dapat sampai ke destinasi dalam keadaan yang selamat.

Anak behave dalam car seat, tips ajar anak duduk diam dalam car seat, drive dengan anak kecil tanpa suami, tips anak kekal tenang dalam car seat, cara ajar anak duduk dalam car seat, memandu jauh sendiri dengan anak kecil tanpa suami, tips drive sendiri bersama anak kecil tanpa suami, pengalaman sendiri, rancang bila nak bertolak, periksa keadaan anak, sediakan snack untuk anak, sediakan toys anak yang paling dia suka, Pasang CD alunan ayat al-Quran, zikir terapi atau lagu kesukaan dia, hafiz hamidun, Beri anak ketenangan dengan balm Calm Time, Makesure kereta dalam keadaan yang baik, Isi minyak siap-siap, Pastikan diri sendiri dah sedia, Berserah dan tawakal, doa naik kenderaan

Ok. Itu sahaja tips yang dapat nur kongsikan berdasarkan pengalaman Nur sendiri. Diharapkan kawan-kawan semua dapat juga kongsi bersama tips atau kaedah yang korang guna pakai semasa korang drive sendiri dengan anak kecil tanpa suami. Sharing is caring kan? Diharapkan juga perkongsian Nur ni bermanfaat buat semua.

Terima kasih, assalamualaikum....

10 Tips Drive Sendiri Bersama Anak Kecil Tanpa Suami 10 Tips Drive Sendiri Bersama Anak Kecil Tanpa Suami Reviewed by Decamellia on Thursday, September 12, 2019 Rating: 5

24 comments:

  1. bantal busuk pun bawak ke?hehhe

    memang kalau travel dgn anak kecil ni, banyak persediaan kena buat. kalau dorang meragam, kita juga yang susah sbb x ada pembantu...

    https://anakperak.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah. Budak ni takleh lepas bantal busuk dia. Kind of 'penenang' dia juga. Baguslah jugak klu mcm tu. Kuta pun tenang nak drive hihi

      Delete
  2. 3 tahun PJJ dgn husband mmg everday drive bawa anak kecik fuhh mencabar kekadang sampai 2 or 3 kali terpaksa berhenti... mmg guna tip2 mcm di atas nie membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuatnya awak 3 thn pjj dgn suami. Tahniah buat korang. Moga Allah sentiasa mudahkan urusan awak..

      Delete
  3. Ohmyyyy. Nasib you jenis yg calm and teratur as a mom. Jadi boleh lena sikit ikut step di atas. Nak bawa orang besar pun ada peel apa lagi bebudak kan yg belum reti nak sampaikan apa dia nak lah, belum reti kawal emosi lagi semua.

    Mencabar nyaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah. Kne well prepared kalau tak kita yg kalut...

      Delete
  4. good sharing...jadi parents dengan ada anak kecil memang kena well prepared dengan semua benda supaya perjalanan kita lancar dan tidak terganggu yang boleh buat kita sendiri kelam kabut kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Setuju sgt. Tiap kali drive berdua mmg kene well prepared mental fizikal...

      Delete
  5. Nice sharing so untuk mereka yang ada anak kecil boleh la jadikan panduan kan.

    ReplyDelete
  6. Alhamduillah kak. selamat sampai ke dentinasi yang di tuju. Kekadang di dalam waktu kecemasan sememang di nafi kena drive sendiri. Ini akan menjadi panduan kaum isteri di luar sana. Insha Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Moga bermanfaat utk dijadikan panduan yg tak seberapa utk org lain...

      Delete
  7. Wah.untunglah si isteri sokmo tidur dekat sebelah.yg geram bila dia bangun.kata eh dekat je,rasa Baru je tidur tadi.haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahahaha. Jgn geram bro. Apa salahnya kasi chance....

      Delete
  8. ye betul. preparation memang kena lengkap if not kita akn stress untuk drive. walaupun jarak yang dekat ianya amat mengganggu kalau anak nak perhatian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Sbb boleh ganggu emosi kita juga tau..

      Delete
  9. tulah, tak terbayang rasanya ada anak ekcil and drive sorg2. takut depa meragam menangis semua. hebat ibu2 di luar sana yang drive sorg2 dgn anak kecil tanpa suami.

    ReplyDelete
  10. You did so well while driving and taking care of your baby and toddler. Thanks for the nice tips, definitely not easy and tiring.

    ReplyDelete
  11. thanks wawa jenal share tips ni! :p

    ReplyDelete
  12. It is not easy to drive alone with toddler or baby aroundm you are really brave!! Thanks for the tips!!!

    ReplyDelete
  13. Bagus tips Nur ni, sangat manfaat bagi mereka yang ada anak kecil dan memandu ..

    ReplyDelete
  14. Aku yg xde ank jd seronok plak bace tips kau.. Ttbe.. Hahaha

    ReplyDelete
  15. datang dapatkan ilmu parenting kat sini. walaupun kita tak kawin dan ada anak lagi tapi tak salah untuk ilmu ni kan. tq for sharing.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.