8 Petua Merawat Anak Demam Panas Di Rumah - DeCamellia

8 Petua Merawat Anak Demam Panas Di Rumah


petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Suhu badan anak tiba-tiba mencanak naik adalah satu situasi yang agak panik dan mencemaskan ibu bapa lagi-lagi bila anak ada sejarah sawan demam panas. 

Ya, anak Nur, Mardhiyah pernah kena sawan bulan Mac yang lalu. Sejak dari pengalaman ngeri ni, memang jaga betul bila Mardhiyah demam. Taknak dah sejarah berulang. Cukuplah sekali. Tak sanggup nak hadap situasi anak kejang atas tangan lagi.

Boleh baca kisah Mardhiyah sawan demam di sini : Pengalaman Ngeri Anak Sawan Demam Panas


Sejak kena sawan, mesti Mardhiyah akan demam setiap bulan. Kadang demam dulu baru batuk & flu. Kadang batuk & flu datang dulu baru demam. Kadang demam sahaja. Demam panas dalam tempoh yang lama pun ada. 11 hari dia demam. Pergi klinik berkali-kali. Buat ujian darah pun dah. Tapi darah ok tiada masalah. Jadinya, rawat saje dirumah sampai sembuh. 

Jadi disini Nur nak share apa Nur buat tiap kali Mardhiyah demam. 


PETUA MERAWAT ANAK DEMAM DI RUMAH

1. Jangan panik

Paling utama. Sangat penting untuk kita sebagai ibu bapa (ibu terutamanya) untuk kekal tenang supaya dapat rawat anak kita yang tengah demam tu dengan lebih baik. Karang panik, otak jam, satu apa pun tak jadi. Anak perlukan kita tu. Ingat.

Atau kalau tak tahu nak buat apa, pergi lah klinik atau hospital untuk berjumpa dengan doktor. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk
Chill bawa Mardhiyah makan ice cream Mekdi masa dia demam

2. Kawal suhu anak sebaiknya 

Nak kawal suhu anak perlu pantau suhu badan anak dengan kerap. Ada beberapa perkara kita boleh buat untuk kawal suhu anak. Contohnya jelum dan bagi ubat demam. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk
Ni masa belum praktikkan lagi guna spray

Biasa orang jelum kepala anak kan? Tapi Nur tak. Nur guna spray. Mardhiyah makin besar makin tak suka kena jelum. Menangis lepastu di campaknya tuala basah tu. So untuk kawal suhu Mardhiyah bila demam, Nur spray air di kepala, badan dn ketiak. Memang basah budak ni tiap kali demam. Menangis bila kena spray. Tak kisah. Asalkan dapat kawal suhu badan dia. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Ubat demam pula Nur akan kasi bila suhu badan Mardhiyah dah lebih 38.5°C. Selagi boleh Nur nak antibody Mardhiyah lawan secara natural jangkitan demam tu. Taknak terlalu bergantung pada ubat. 


3. Mandikan anak dengan lebih kerap

Nur mandikan Mardhiyah dengan air suam. Kalau air paip yang biasa kita guna tu kadang sejuk. So Nur taknak suhu badan Mardhiyah terkejut bila kena air sejuk, Nur mandikan dia dengan air suam sekurang-kurangnya 3 kali sehari. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Baru-baru ni Mardhiyah demam Nur kasi dia main air dalam bilik air. Buatkan bubbles banyak-banyak dalam baldi atau tab mandi dia, dan biarkan dia main sekejap. Lebih kurang macam mood-booster juga sebab yela bila demam anak takde mood kan. Kalau macam Mardhiyah memang suka main air, dan why not masa dia demam ni bazir sabun sikit. Hehe


4. Beri banyak air dan susu

Kalau anak masih menyusu badan, beri anak susu badan sekerap yang boleh. In shaa Allah makin kerap kita bagi anak susu badan, makin cepat antibody anak terbina untuk melawan virus. Tapi ada masanya anak akan tolak susu. Part ni kena cek lah. Takut tekak dia bengkak ke. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Kalau anak dah start makan, pun kena beri anak minum air sekerap yang boleh. Boleh bagi anak minum jus buah ke. Yang penting kena kasi badan anak kekal hydrated. Kalau anak dehydrated, karang masalah lain pula timbul. 


5. Beri anak makanan bersup, buah tinggi Vitamin C dan juga madu

Biasanya kalau Mardhiyah demam Nur akan buatkan Mardhiyah sup ayam dimana Nur akan lebihkan bahagian tulang ayam. Kalau stok CBB ada lagi dalam freezer, Nur juga akan masukkan CBB dalam sup ayam Mardhiyah. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk


Vitamin C dan madu sangat bagus untuk meningkatkan sistem imun badan anak. Buah tinggi Vitamin C bukan setakat buah oren aje ya. Macam-macam ada. Contohnya, jambu batu, betil, buah delima, strawberry, epal, kiwi, mangga, anggur d an banyak lagi. Korang tinggal pilih aje. 


6. Massage anak dari hujung kaki sampai hujung rambut

Bila kita demam badan rasa tak selesa kan? Macam tu jugalah dengan anak kita. Lagi lah anak Nur sekarang tengah sangat lasak panjat sana sini. Mungkin ada tergeliat urat atau apa-apa yang buatkan dia rasa tak selesa. 

Why not kita guna kuasa magis sentuhan kasih seorang ibu untuk beri urutan buat anak kita? Bukan urut beria macam tukang urut tu. Urut lembut sahaja supaya dapat beri kelegaan untuk anak. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Nur massage anak guna massage oil dari Tasneem Naturel (sekarang dah re-brand ke Resty Oil). Dalam massage oil ni ada essential oil eucalyptus (dan juga beberapa essential oil yang lain) dimana eo eucalyptus ni sangat bagus untuk membantu meredakan suhu, batuk dan selsema anak di samping dapat memeberikan ketenangan buat anak. 


7. Rawat demam anak dengan essential oils

Ingredients sesuatu produk sangat memainkan peranan untuk kita pilih dan guna pakai kepada anak kita. Keberkesanan essential oils juga tak boleh disangkal juga dalam ikhtiar kita untuk merawat demam anak. 

petua merawat anak demam, tips merawat anak demam, petua rawat anak demam, petua merawat bayi demam selsema, petua merawat bayi demam campak, petua merawat anak demam panas, tips merawat anak demam selsema, tips anak demam, tips anak demam panas, tips anak demam dan muntah, tips anak demam malam, tips anak demam campak, cara rawat demam panas bayi, cara menghilangkan demam panas, langkah kurangkan demam panas anak, balm cf rub tasneem naturel, massage oil tasneem naturel, resty oil tasneem naturel, merawat demam anak di rumah, rawatan awal demam panas, petua hilangkan demam, cara tuam bayi demam, petua hilangkan demam urat, tanda demam panas, punca demam panas, cara hilangkan panas kepala bayi, demam panas tapi kaki tangan sejuk, bayi demam, anakk demam, bayi demam panas, anak demam panas, rawat dema anak tanpa ubat, anak demam panas kaki sejuk

Nur memang akan sapu kerap balm CF-Rub Tasneem Naturel bila Mardhiyah demam. Lagi-lagi bila putik-putik batuk atau selsema tu dah muncul. Sebab taknak melarat jadi lebih teruk. 

Kandungan essential oils seperti lavender, oren, lemon, eucalyptus, tea tree, cypress dan frankincense sangat banyak membantu dalam masalah kesihatan anak seperti demam, batuk dan selsema. Lagipun yang menariknya balm CF-Rub ni adalah balm ni tak melekit dan tak panas. So tak risau bila terkena mata Mardhiyah. 

Info lebih lanjut pasal balm CF-Rub boleh baca di sini. 


Last but not least....... 

8. Berdoa dan tawakal moga Allah memberikan kesembuhan buat anak kita

Tidak ada yang dapat memberikan kesembuhan buat anak kita dari sakit melainkan Allah SWT. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan yang berasal dari-Nya.

Walaupun demikan, seorang mukmin mestilah berikhtiar untuk mengubati sakit. Ini adalah kerana Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Tidaklah Allah menurukan suatu penyakit, kecuali Allah juga menurunkan ubatnya” HR Bukhari 5354).

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Semoga perkongsian Nur ini bermanfaat untuk mereka yang membacanya. Maaf andai ada tersalah kata atau petua yang di kongsikan ini nampak beshe-beshe aje. Maklumlah, baru setahun jagung jadi ibu. In shaa Allah akan dimantapkan lagi ilmu di dada demi agama, bangsa dan negara. Cewah! 

8 Petua Merawat Anak Demam Panas Di Rumah 8 Petua Merawat Anak Demam Panas Di Rumah Reviewed by Decamellia on Friday, August 30, 2019 Rating: 5

18 comments:

  1. pengalaman menjaga anak demam panas tak ada. tapi kalau menjaga anak kena bronchitis pernah. allahu. hanya allah tahu macam mana perasaan bila doktor sah kan air dah penuh dalam paru paru anak.

    ReplyDelete
  2. selalu budak kecik kalau kena demam memang biasa mak bapak jadi panik lepas tau yang budak demam panas ni boleh kena sawan sebab tu kena rawat cepat

    ReplyDelete
  3. Tq share info. Anak saya pun kalau demam mmg lama.. Tak pernah lg try guna EO atau spray2 ni, maybe nak try lepas ni.

    ReplyDelete
  4. Memang paling utama bila anak demam ialah ibu bapa jgn panik sbb bila panik tu yg lg teruk

    ReplyDelete
  5. Wahh nice sharing. Sekarang ni lagilah musim sakit. Memang berguna info dalam ni. Terima kasih ya sebab share!

    ReplyDelete
  6. Terima kasih share info ni. Biasa marina pegi klinik je mintak ubat. Lepas tu letak kain basah kat dahi

    ReplyDelete
  7. Terima kasih share info sebegini. Kekadang ibubapa cepat panik dengan keadaan sebegini. Dengan ada info sebegini boleh membantu kita

    ReplyDelete
  8. Uish. Abam paling risau bila anak demam. Sanggup ambil cuti untuk pantau suhu anak. Letak kain basah selalu. Besar pengorbanan ibubapa ni. Patotlah apa2 kita buat, tak dapat restu mak ayah. Tak menjadi je.

    ReplyDelete
  9. Bagusnya tips. Sangat berguna untuk bakal ibu dan ibu yang lain. Syira pun jarang bawa anak ke doktor kalau demam. Selagi tak memudaratkan

    ReplyDelete
  10. Memang kalau anak sakit atau demam panas..kita yg akan jadi susah hati. Masa anak2 sis kecik dulu..rajin jugak yg no 2 tu demam sb ada tonsil..kerja sis tgh mlm panas pun sis akan bwk ke hospital sb takut melarat. Sis jenis kelam kabut sikit kalau anak sakit..:).

    ReplyDelete
  11. Terima kasih di atas perkongsian ini. InsyaAllah ramai yang akan mendapat manfaat perkongsian ini dalam menjaga kesihatan anak-anak.

    ReplyDelete
  12. Jelum ni apa ya? Kesiannya Mardhiyah. Moga dia tak cepat kena demam lagi.

    Tu lah sebagai mak ni kena bagi perhatian lebih dengan anak kecik. Sesambil buat step ni kena rajin tuam, bagi baju yang nipis penuh pengudaraan kadang2 buka je baju bagi panas hilang dan hala kipas kat badan (cover kepala).

    Kita pun tak sampai hati tengok bayi bebudak kecik demam. Depa tak bermaya terus daripada seaktif aktif kejadian.

    ReplyDelete
  13. teringat masa kecik-kecik dulu, mak selalu urut badan dan tapak kaki dengan minyak dicampur bawang putih untuk hilangkan angin dalam badan...

    ReplyDelete
  14. thank you for sharing this info. bagus lah info nie untuk ibu bapa diluar sana. tambah2 yng baru timang cahaya mata. demam panas nie bahaya. boleh membawa kepada yg lebih serious. harap semua parents cakna info2 seperti ini

    ReplyDelete
  15. indeed very useful tips to treat fever... very great information for parents... :)

    ReplyDelete
  16. terim akasih atas perkongsian dan tips ni..kadang2 kita mencari juga remedi terbaik utk anak2 terutama yang masih kecil kalau mereka tiba2 kena demam panas

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Nti try la pulak mandikan anak dengan mandian lemon.insha allah membantu menurunkan suhu panas..

    https://anakperak.com

    ReplyDelete

Powered by Blogger.