DeCamellia

Kisah setiap orang takkan sama, ini kisah kami..

Wednesday, 24 April 2019

Pening mencari hadiah untuk yang tersayang? Lepas ni tak payah pening-pening lagi dah, hadiahkan aje kesayangan korang dengan Family Set Natural Soap eksklusif dari Tasneem Naturel. 

family set natural soap, family set natural soap tasneem naturel, tasneem naturel, sabun mandi semulajadi, sabun rambai, sabun 7 bunga, sabun arang, sabun susu, sabun mandi hilangkan daki, sabun mandi wanita, sabun mandi lelaki, tasneem naturel kluang

Eh, tak kan lah nak bagi sabun je? Apa kelas?? Hehehehe, relax Tuan Puan semua. Ini sabun bukan sembarangan sabun. Ini sabun banyak special tau. Nak tahu apa dia?

  • Family Set Natural Soap mengandungi 4 jenis sabun yang berbeza untuk ibu, bapa dan anak. 

2 untuk si ibu
1 untuk si bapa 
1 lagi untuk si anak

  • Family Set Natural Soap bebas bahan kimia berbahaya dan diperbuat daripada bahan semulajadi yang kaya dengan kebaikan untuk membersihkan, melembapkan dan melembutkan kulit.

Nak tahu lebih lanjut apa yang special nya Family Set Natural Soap ni, jom Nur terangkan pulak kelebihan/keistimewaan setiap sabun. Mesti korang tertanya-tanya kan?


1. 7 Flowers Bar Soap untuk Ibu
family set natural soap, family set natural soap tasneem naturel, tasneem naturel, sabun mandi semulajadi, sabun rambai, sabun 7 bunga, sabun arang, sabun susu, sabun mandi hilangkan daki, sabun mandi wanita, sabun mandi lelaki, tasneem naturel kluang

Kita sedia maklumkan orang dulu-dulu suka mandi bunga untuk naikkan seri? Ini kerana setiap satu bunga ciptaan Allah ini mempunyai keistimewaannya yang tersendiri. Bukan hanya untuk naikkan seri, malah boleh membersihkan, mewangikan dan mencantikkan tubuh.

Seperti yang tertera di dalam gambar, 7 Flowers Bar Soap mengandungi:
  • Air
  • Daun sireh 
  • Ros merah
  • Lili
  • Ylang-ylang
  • Cempaka putih
  • Cempaka kuning
  • Jasmin
  • Lavender
  • Glycerin

Berikut merupakan keistimewaan 7 Flowers Bar Soap:
  • Membantu masalah jerawat dan tompok hitam.
  • Merangsang kolagen.
  • Melembapkan kulit.
  • Membantu menghalang kedutan.
  • Mencerahkan dan buatkan kulit lebih bersinar. 

2. Rambai Bar Soap untuk Ibu
family set natural soap, family set natural soap tasneem naturel, tasneem naturel, sabun mandi semulajadi, sabun rambai, sabun 7 bunga, sabun arang, sabun susu, sabun mandi hilangkan daki, sabun mandi wanita, sabun mandi lelaki, tasneem naturel kluang
Haa, dah berpeluh-peluh si ibu dengan urusan harian, mesti best kalau dapat scrub badan dan muka kan? Dalam sabun rambai ni ada walnut yang boleh bertindak sebagai scrub tau. Biasa walnut kita buat makan, tapi kali ni kita buat sabun. Best tak?

Seperti yang tertera di dalam gambar, Rambai Bar Soap mengandungi:
  • Air
  • Daun sireh
  • Ekstrak baccaurea motleyana
  • Walnut
  • Glycerin

Berikut merupakan keistimewaan Rambai Bar Soap:
  • Melembapkan dan membekalkan nutrient yang bagus untuk kulit. 
  • Mengurangkan kedutan dan garis halus pada kulit. 
  • Menyembuhkan masalah kulit (jerawat & kurap)
  • Melembutkan kulit. 

3. Charcoal Bar Soap untuk Ayah
family set natural soap, family set natural soap tasneem naturel, tasneem naturel, sabun mandi semulajadi, sabun rambai, sabun 7 bunga, sabun arang, sabun susu, sabun mandi hilangkan daki, sabun mandi wanita, sabun mandi lelaki, tasneem naturel kluang
Eh, arang? Tak hitam ke nanti kulit si ayah? Hehe tidaklah. Korang tahu tak arang berupaya menarik kotoran di permukaan kulit, menghalang pertumbuhan jerawat, menghilangkan bintik hitam serta membantu pemakai mendapatkan kulit muka sempurna?

Seperti yang tertera di dalam gambar, Charcoal Bar Soap mengandungi:
  • Air arang
  • Daun sireh
  • Glycerin

Berikut merupakan keistimewaan Charcoal Bar Soap:
  • Membantu mendapatkan kulit mulus. 
  • Merawat jerawat dan tompokan hitam. 
  • Melembapkan kulit.

4. Milk Bar Soap untuk Anak
family set natural soap, family set natural soap tasneem naturel, tasneem naturel, sabun mandi semulajadi, sabun rambai, sabun 7 bunga, sabun arang, sabun susu, sabun mandi hilangkan daki, sabun mandi wanita, sabun mandi lelaki, tasneem naturel kluang
Ada juga sabun untuk si manja anda. Tambah keriangan waktu mandi si manja anda dengan Milk Bar Soap Tasneem Naturel. Seperti yang tertera di dalam gambar, Milk Bar Soap mengandungi:
  • Air
  • Daun sireh
  • Oren manis
  • Minyak bunga matahari
  • Susu mentega
  • Glycerin

Berikut merupakan keistimewaan Milk Bar Soap:
  • Mengurangkan kekasaran dan kemerahan pada kulit bayi/anak. 
  • Menggalakkan pertumbuhan sel kulit baru. 
  • Merawat kegatalan dan allergy pada kulit bayi/anak. 

Ahaaaa....... Best tak Family Set Natural Soap ni? Sempena launching produk terbaru dari Tasneem Naturel pada 25 April 2019, kita kasi harga promosi baik punya! RM53 sahaja untuk 4 jenis sabun semulajadi yang berlainan tau. Best kan???



Macam mana nak dapatkan #familysetnaturalsoap ni? 
Klik aje icon Whatsapp di bawah :)


    Wednesday, 3 April 2019


    Manusia sering berhadapan dengan banyak tekanan pada siang hari dan sibuk dengan urusan harian. Namun, tidur malam yang baik adalah penting untuk hari yang produktif dan menyeronokkan. Tahu tak bahawa betapa pentingnya untuk kita mendapatkan tidur yang sama efektifnya dengan usaha kita sepanjang hari. Tidur kita perlu panjang dan lena, agar dapat 'mengecas' kembali badan kita dengan tenaga yang kita perlukan untuk keesokan harinya.

    Tidur dengan baik dapat memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal dan kualiti kehidupan harian kita. Tidur dapat memberi kesan kepada tenaga, produktiviti, emosi yang stabil, dan juga berat badan anda. Namun ramai di antara kita merasa susah untuk mendapatkan tidur yang kita perlukan. Sebenarnya, ada jalan penyelesaian. Kita perlu membuat perubahan yang mudah tetapi penting kepada rutin harian dan tabiat waktu tidur kita boleh memberi impak yang mendalam tentang seberapa baik kita tidur, menjadikan anda berasa sihat mental fizikal, seimbang secara emosi, dan penuh tenaga sepanjang hari.

    Bagaimana Cara Saya Mendapatkan Tidur Yang Lebih Baik?

    1. Sentiasa selari dengan kitaran tidur-bangun tidur
    Selaraskan diri dengan kitaran  tidur semula jadi awak adalah salah satu strategi yang paling penting untuk tidur dengan lebih baik. Jika anda menjalani jadual tidur yang biasa, anda akan berasa lebih segar dan bertenaga berbanding dengan jika anda tidur dengan jumlah jam yang sama pada waktu yang berlainan, walaupun anda hanya mengubah jadual tidur anda dengan satu atau dua jam.

    Cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Ini membantu menetapkan jam dalaman badan anda dan mengoptimumkan kualiti tidur anda. Pilih waktu tidur apabila anda biasanya merasa letih, supaya anda tidak susah untuk tidur. Sekiranya anda mendapat cukup tidur, anda harus bangun secara semula jadi tanpa penggera. Sekiranya anda memerlukan jam penggera, anda mungkin memerlukan waktu tidur yang lebih awal.

    Elakkan tidur walaupun pada hujung minggu. Lebih banyak jadual tidur hujung minggu, lebih buruk lagi gejala seperti jetlag yang anda alami. Sekiranya anda perlu membuat kerja sehingga ke larut malam, memilih untuk tidur tengah hari (nap) dan bukannya tidur yang lama. Ini membolehkan anda membayar hutang tidur anda malam tadi tanpa mengganggu kitaran tidur semula jadi anda.

    Urus waktu tidur siang dengan bijak. Walaupun tidur siang adalah cara yang baik untuk 'qada tidur' jika anda menghadapi kesulitan tidur atau tidur pada waktu malam, tidur siang dapat membuat keadaan menjadi lebih teruk. Had tidur siang hingga 15 hingga 20 minit pada waktu petang.

    Lawan rasa mengantuk lepas makan malam. Sekiranya anda mengantuk sebelum waktu tidur, turun sofa dan lakukan sesuatu yang sedikit merangsang, seperti mencuci pinggan mangkuk, mengemas ruang tamu, atau meyediakan pakaian untuk hari berikutnya. Sekiranya anda tewas dan tidur selepas makan, anda mungkin bangun pada tengah malam dan menghadapi masalah untuk tidur semula.


    2. Kawal pendedahan anda kepada cahaya
    Melatonin adalah hormon yang dikawal oleh pendedahan cahaya yang membantu mengawal kitaran tidur anda. Otak anda merembeskan lebih banyak melatonin apabila ia menjadi gelap-membuat anda mengantuk-dan kurang apabila ia terang dan membuatkan anda lebih mudah terjaga. Walau bagaimanapun, banyak aspek kehidupan moden dapat mengubah pengeluaran melatonin tubuh anda.

    Jadi, apa perlu dilakukan?

    Semasa siang:

    Sinari diri anda pada cahaya matahari yang terang pada waktu pagi. Semakin dekat dengan masa anda bangun, semakin baik. Makan sarapan pagi dengan tingkap yang cerah. Cahaya di wajah anda akan membantu anda bangun dengan lebih segar.

    Luangkan lebih banyak masa di luar semasa siang hari. Buat kerja anda dan berehat di luar di bawah cahaya matahari, bersenam di luar, atau berjalan kaki pada siang hari dan bukan pada waktu malam.

    Biarkan sebanyak  yang mungkincahaya semulajadi masuk ke rumah atau ruang kerja. Pastikan langsir dan tirai dibuka pada siang hari, dan cuba untuk dekatkan meja anda ke tingkap.

    Semasa malam:

    Elakkan skrin terang dalam masa 1-2 jam waktu tidur anda. Cahaya biru yang dipancarkan oleh telefon, tablet, komputer, atau TV anda sangat mengganggu. Anda boleh meminimumkan kesan dengan menggunakan peranti dengan skrin yang lebih kecil atau menurunkan kecerahannya.

    Katakan tidak kepada televisyen lewat malam. Bukan sahaja cahaya dari TV menindas hormon melatonin, tetapi banyak program yang merangsang untuk tidak tidur dan bukannya bersantai. Cuba sebaliknya mendengar muzik atau membaca buku.

    Apabila tiba masanya untuk tidur, pastikan bilik gelap. Gunakan langsir tebal atau warna yang gelap untuk menyekat cahaya dari tingkap, atau cuba topeng tidur. 

    Pastikan tutup lampu jika anda bangun pada waktu malam. Sekiranya anda memerlukan sedikit cahaya untuk bergerak dengan selamat, cuba pasang lampu yang malap di ruang atau bilik mandi atau gunakan lampu suluh kecil. Ini akan memudahkan anda kembali tidur.


    3. Senam pada siang hari
    Orang yang bersenam kerap tidur dengan lebih baik pada waktu malam dan merasa kurang tidur pada siang hari. Senaman yang kerap juga membantu mengurangkan gejala-gejala insomnia dan meningkatkan jumlah masa yang anda habiskan dalam tahap tidur yang mendalam (deep sleep) serta pemulihan tenaga.

    Untuk tidur yang lebih baik, tetapkan waktu bersenam dengan betul.

    Senaman dapat mempercepat metabolisme anda, meningkatkan suhu badan, dan merangsang hormon seperti cortisol. Bersenam sekurang-kurangnya tiga jam sebelum tidur. Jika anda masih mengalami masalah tidur, buat senaman anda lebih awal. Senaman ringan seperti yoga atau regangan lembut pada waktu petang dapat membantu menggalakkan tidur.


    4. Bijak terhadap apa yang kamu makan dan minum
    Tabiat makan pada waktu siang memainkan peranan dalam seberapa baik anda tidur, terutama pada waktu sebelum tidur.

    Hadkan kafein dan nikotin. Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa kafein boleh menyebabkan masalah tidur sehingga 10 hingga 12 jam selepas meminumnya! Begitu juga, merokok adalah satu lagi perangsang yang boleh mengganggu tidur anda, terutama jika anda merokok dekat dengan waktu tidur.

    Elakkan makan berat pada waktu malam. Cuba buat makan malam pada waktu petang, dan elakkan makanan yang kaya dan berat dalam masa dua jam dari wakt tidur. Makanan pedas atau berasid boleh menyebabkan masalah perut dan pedih ulu hati.

    Elakkan alkohol sebelum tidur. Elakkan minum terlalu banyak cecair di waktu petang. Minum banyak cecair boleh mengakibatkan anda kerap ke tandas sepanjang malam.

    Kurangkan makanan manis dan karbohidrat halus. Makan banyak gula dan karbohidrat halus seperti roti putih, nasi putih, dan pasta pada siang hari boleh mencetuskan kebangkitan pada waktu malam dan menarik anda keluar dari tidur yang lena.


    5. Bertenang dan kosongkan fikiran
    Adakah anda mendapati diri anda tidak dapat tidur atau bangun tengah malam? Tekanan, kebimbangan, dan kemarahan boleh menjadikannya sangat sukar untuk tidur dengan baik. Mempraktikkan teknik relaks sebelum tidur adalah cara yang baik untuk menenangkan minda, dan bersiap untuk tidur. Cuba:

    Bernafas panjang. Tutup mata anda dan ambillah nafas yang perlahan, membuat setiap nafas lebih mendalam daripada yang terakhir.

    Teknik relaks otot. Bermula dengan jari kaki anda, tegang semua otot dengan seberapa erat yang anda boleh, kemudian berehat sepenuhnya. 

    Menggambarkan tempat yang aman dan tenang. Tutup mata anda dan bayangkan tempat yang tenang dan damai. Tumpu pada bagaimana tempat yang tenang itu mampu mendamaikan anda.


    6. Pastikan persekitaran tidur anda baik dan selesa
    Rutin tidur yang damai menghantar isyarat kuat kepada otak anda bahawa sudah tiba masanya untuk  melepaskan tekanan siang hari. Kadang-kadang perubahan yang kecil pada persekitaran anda boleh membuat perbezaan besar dengan kualiti tidur anda.

    Pastikan bilik anda gelap, sejuk, dan tenang

    Jauhkan bunyi. Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan atau menghapuskan bunyi bising dari jiran, trafik, atau orang lain dalam rumah anda, cubalah memasang kipas. Penyumbat telinga juga boleh membantu.

    Pastikan bilik anda sejuk. Kebanyakan orang tidur paling baik di dalam bilik yang sedikit sejuk (sekitar 65 ° F atau 18 ° C) dengan pengudaraan yang mencukupi. Bilik tidur yang terlalu panas atau terlalu sejuk boleh mengganggu tidur berkualiti.

    Pastikan katil anda selesa. Katil anda hendaklah memberikan anda ruang yang cukup untuk bergerakdengan selesa semasa tidur. Jika anda sering bangun dengan sakit belakang atau leher yang sakit, anda mungkin perlu memriksa kembali keadaan katil, bantal dan tilam anda.


    7. Belajar cara untuk tidur semula
    Adalah normal untuk bangun secara  pada tengah malam tetapi jika anda menghadapi masalah untuk tidur, tips berikut boleh membantu:
    • Jangan stress. Susah tetapi jangan stress jika anda berasa sukar untuk tidur lagi, kerana tekanan itu hanya menggalakkan tubuh anda untuk terus terjaga. Cuba untuk fokus pada perasaan dalam badan anda atau berlatih amalan pernafasan. Ambillah nafas, kemudian bernafas dengan perlahan sambil berkata atau berfikir perkataan, "Ahhh." Ambillah nafas lagi dan ulang.
    • Melakukan aktiviti yang tenang dan tidak merangsang. Jika anda telah terjaga selama lebih daripada 15 minit, keluar dari katil dan lakukan aktiviti yang tenang, tidak merangsang, seperti membaca buku. Pastikan lampu malap dan elakkan skrin supaya tidak mengejut badan anda untuk bangun.
    • Lupakan kebimbangan anda. Sekiranya anda bangun pada tengah malam dan merasa bimbang tentang sesuatu, buatlah nota ringkas di atas kertas dan menangguhkan kebimbangan tentang perkara itu sehingga keesokan harinya apabila ia akan menjadi lebih mudah untuk diselesaikan. Begitu juga, jika idea yang bagus yang membuat anda terjaga, buat catatan di atas kertas dan tidur kembali kerana anda akan menjadi lebih produktif selepas rehat malam yang baik.

    8. Gunakan essential oils
    Semburkan sedikit pillow mist di atas bantal atau cadar untuk pengalaman aromaterapi yang menakjubkan. Campuran eksklusif essential oils ini mampu untuk menenangkan dan membersihkan minda anda untuk mendapatkan tidur yang tenang dan damai. Anda perlulah bernafas secara  tenang dan mendalam untuk mendapatkan hasil yang terbaik. 

    Memperkenalkan Sleep Pillow Mist dari Tasneem Naturel yang selamat digunakan untuk seisi keluarga. Pillow mist ini berfungsi untuk:


    • Membantu mendapatkan tidur yang berkualiti
    • Membantu menyeimbangkan emosi
    • Membantu mendapatkan tidur yang lena.
    Sleep pillow mist, sleep pillow mist tasneem naturel, tips anak mudah tidur, tips anak tidur lena, pillow mist murah, pillow mist Malaysia, pillow mist wangi, tips anak tak jaga malam, tips susah tidur malam. Tips mendapatkan tidur yang lebih baik, cara pakai pillow mist, sleep pillow mist diy


    Bahan yang terdapat dalam Sleep Pillow Mist ini adalah:

    Sleep pillow mist, sleep pillow mist tasneem naturel, tips anak mudah tidur, tips anak tidur lena, pillow mist murah, pillow mist Malaysia, pillow mist wangi, tips anak tak jaga malam, tips susah tidur malam. Tips mendapatkan tidur yang lebih baik, cara pakai pillow mist, sleep pillow mist diy


    Essential Oil Lavender
    Lavender Essential Oil diekstrakkan dari pokok Lavandula Angustfolia. Bahagian tumbuhan yang digunakan adalah bahagian bunganya. Lavender berfungsi untuk:

    • Memperlahankan aktivit sistem saraf dan memberikan rasa relaks, tenang dan damai
    • Meningkatkan mood bagi mereka yang sering mengalami gangguan atau masalah tidur
    • Meningkatkan kualiti tidur, mood yang lebih stabil dan penumpuan yang lebih tajam dan baik

    Essential Oil Tea Tree
    Tea Tree Essential Oil diambil dari pokok Melaleuca alternifolia nama popular Tea Tree. Tea Tree Essential oil sangat versatil. Boleh guna untuk buat produk cuci rumah, produk kosmetik termasuk syampu, pencuci muka, krim kulit dan produk cuci pakaian. Kelebihan essential oil tea tree adalah:
    • Antibiotik yang sangat hebat
    • Dikenali sebagai 'minyak pertolongan cemas'
    • Berkesan merawat jangkitan virus dan bakteria
    • Membantu melegakan selsema, batuk dan asma

    APA KATA MEREKA??
    Sleep pillow mist, sleep pillow mist tasneem naturel, tips anak mudah tidur, tips anak tidur lena, pillow mist murah, pillow mist Malaysia, pillow mist wangi, tips anak tak jaga malam, tips susah tidur malam. Tips mendapatkan tidur yang lebih baik, cara pakai pillow mist, sleep pillow mist diy, testimoni sleep pillow mist tasneem naturel
    "Spray kejap je, anak dah lena"

    Sleep pillow mist, sleep pillow mist tasneem naturel, tips anak mudah tidur, tips anak tidur lena, pillow mist murah, pillow mist Malaysia, pillow mist wangi, tips anak tak jaga malam, tips susah tidur malam. Tips mendapatkan tidur yang lebih baik, cara pakai pillow mist, sleep pillow mist diy, testimoni sleep pillow mist tasneem naturel
    "Lepas spray, tak sampai 2 minit dah lelap"



    BERMINAT DENGAN SLEEP PILLOW MIST TASNEEM NATUREL? 
    KLIK ICON WHATSAPP DI BAWAH :)




    Thursday, 28 March 2019

    Pengalaman ngeri anak sawan demam panas, sawan demam panas, sawan tarik demam panas, sawan akibat demam panas, punca sawan tanpa demam, cara menghilangkan sawan, rawatan kecemasan sawan, sawan bayi baru lahir, fakta tentang sawan demam panas, apakah sawan demam panas, bagaimana mengenali sawan demam panas, bolehkah sawan demam panas dicegah, bagaimana cara untuk mengurangkan demam, apa perlu dibuat sekiranya sawan berlaku, sawan demam panas merosakkan otak


    1 Mac 2019
    Usai solat Maghrib, cepat-cepat bersiap untuk ke klinik. Badan Mardhiyah panas lain macam dari petang. Pagi tadi ok pulak. Naik turun suhunya. Ngam-ngam lepas daftar nama, Mardhiyah tunjuk reaksi pelik. Tiba-tiba mata pandang atas. Tangan dah start nak kejang. Terus cakap dengan staf klinik, badan anak dah kejang. Doktor panggil masuk bilik spare kat belakang, sebab bilik doktor ada patient lain.

    Dalam suasana yang agak cemas tu, doktor cuba sebaiknya untuk beri rawatan kecemasan. Time ni Nur menangis dah. Allahu. Tak pernah nampak anak yang ceria, yang aktif jadi macam ni. Mardhiyah kaku dalam kekejangan. Tak keluar suara pun.  Mardhiyah dingiringkan. Tuala good morning dibasahkan. Doktor jelum badan dan kepala Mardhiyah. Doktor juga masukkan 'ubat bontot' untuk redakan suhu badan. Lepas beberapa minit, Mardhiyah sedar. Sedikit demi sedikit Mardhiyah keluarkan suara dan menangis sayu. Allahu peritnya hati ni dengar anak nangis macam tu.

    Doktor suruh pergi hospital terus. 4 perkara yang doktor suruh bagi tahu pihak hospital:
    1) Suhu Mardhiyah masa sampai klinik 39.3°C
    2) Mardhiyah kejang selama 3 minit
    3) Tunjukkan doktor macam mana bentuk kejang Mardhiyah
    4) Bagi tahu jenis ubat bontot yang doktor kasi Mardhiyah

    Klinik yang kami pergi tu Klinik Nora di Taman Sri Kluang. First time pergi klinik ni, sebab klinik yang biasa kami pergi tutup dan klinik ni je yang berdekatan dengan area rumah kami. Doktor sangat baik dan lemah lembut. Beliau suruh pergi klinik cepat-cepat. Beliau kata servis, tuala good morning, bekas isi air dan ubat bontot yang diberi Mardhiyah tu sedekah. Allahuakbar. Terharu sangat.

    Sepanjang perjalanan ke hospital, Mardhiyah menangis sayu je. Time ni pulak suami bawa kereta slow tak macam biasa. Sempat juga bermonolog, kenapa laki aku tak bawa kereta laju macam biasa? Time genting ni lah dia drive slow, hilang skill 'Fast Furious' cilok sana sini. Tapi bila difikirkan, mungkin dia pun tengah blur, tak sangka Mardhiyah jadi macam ni. Fikiran mungkin agak melayang so better drive slow. Takpelah, biar lambat asal selamat.

    Sampai je Hospital Besar Enche Hajjah Kalsom (hospital kerajaan Kluang) terus ke bahagian emergency, masuk zon merah terus. Lepas kena interview sikit, doktor minta untuk baringkan Mardhiyah. Maka bermulalah proses nak masukkan jarum (branula). Mardhiyah diuji. Medical staff tak jumpa urat, baik tangan mahupun kaki. Mardhiyah nangis kuat, meronta kesakitan. Allahu. Laju air mata ni keluar tak hirau dah doktor dan nurse tengok. Sedih sangat bila anak diperlakukan begitu. Cucuk sana sini untuk cari urat tak jumpa-jumpa, tapi syukur akhirnya jumpa juga. Itupun bila dah cucuk kat kaki kiri untuk kali ke 2. Tak pernah tau tengok Mardhiyah nangis meronta macam tu. Allahuakbar. Tak mampu dah nak tahan air mata. Sedih sangat. Rasa bersalah sangat. Disebabkan kealpaan diri sendiri, anak jadi mangsa.

    branula, Pengalaman ngeri anak sawan demam panas, sawan demam panas, sawan tarik demam panas, sawan akibat demam panas, punca sawan tanpa demam, cara menghilangkan sawan, rawatan kecemasan sawan, sawan bayi baru lahir, fakta tentang sawan demam panas, apakah sawan demam panas, bagaimana mengenali sawan demam panas, bolehkah sawan demam panas dicegah, bagaimana cara untuk mengurangkan demam, apa perlu dibuat sekiranya sawan berlaku, sawan demam panas merosakkan otak
    Akhirnya, dapat juga cucuk branula

    Nak tau apa kesalahan yang Nur buat?
    1) Nur tak bagi Mardhiyah ubat demam dengan betul. Bila Mardhiyah menangis bila di bagi ubat, lepas tu muntah dengan banyak, terus hati ni tawar nak bagi makan ubat.
    2) Nur tak jelum badan Mardhiyah betul-betul. Sebab Mardhiyah tak suka. Dy nangis bila kita jelum. Sekali sekala je jelum.
    3) Nur tak beli thermometer yang baru. Ngam-ngam Mardhiyah demam, thermometer rosak pulak. Nak keluar pergi beli malas. So tak dapat monitor suhu dengan betul. Setakat rasa pakai tangan je.

    Teruk kan perangai? Padahal 3 perkara tu sangat-sangat penting untuk dititikberatkan bila anak demam. Allahuakbar. Menyesal tiada guna! Mardhiyah sawan akibat suhu tinggi. Dan suhu tinggi tu akibat kesalahan Nur sendiri.

    Maka bermulalah percutian kami di 'hotel 5 bintang' yang super duper murah ni. Record baru. Mardhiyah tak pernah nangis lama-lama. Malam dia sawan tula nangis punya lama dari 8pm sampai ke 11pm nak tidur tu. Huhu sampai tersedu sedan dibuatnya. Trauma terus. Pantang nampak mana-mana medical staff datang dekat, terus dia start nangis sayu. Kesian anak solehah sorang ni.

    Nak senang kerja tidurkan anak, ibu montel ni masuk katil budak

    Alhamdulillah hari ke 3 Mardhiyah dah boleh discharge. Itupun bila Nur buat muka confident boleh monitor demam Mardhiyah kat rumah. So doktor pun bagi kebenaran untuk discharge since Mardhiyah punya suhu dah turun cantik. Takdelah macam hari-hari sebelum ni, naik turun suhunya. Lepas dah tahu dapat discharge, cepat-cepat kemas barang. Padahal belum dapat surat lagi tu. Semangat lah katekan. Hehehe

    Bila nurse dah tanggalkan branula, happy betul Mardhiyah dapat bebas jalan-jalan. Habis di tawaf nya satu ward tu. Tapi tak pakai kasut sebab suami Nur lupa bawa kasut Mardhiyah. Sebelum balik, pihak hospital bekalkan ubat demam dan antibiotics. Tapi beberapa hari lepas on antibiotics, muka dan badan Mardhiyah naik ruam. Stop terus. Hasihhhh. Ni dah antibiotics ke 3 Mardhiyah allergy. Mujur ada balm Skeenz, cepat je baik ruam allergic tu. KLIK SINI UNTUK INFO LANJUT BALM SKEENZ :)

    Tengok lah tu happy dapat bebas
    Petang dalam jam 6 petang kami keluar dah dari hospital. Terus balik rumah. Tukar baju kami 2 beranak, terus keluar semula menuju ke surau untuk solat maghrib. Usai solat maghrib, pergi isi perut. Kepala otak terbayang ayam goreng je. Apa lagi. Terus serbu KFC. Alhamdulillah sedap sampai menjilat jari.

    Tapi, pengalaman ngeri anak sawan demam panas tak habis dekat situ je. Time nur tengah taip cerita ni, Mardhiyah demam lagi. Hari ni nak masuk seminggu dah Mardhiyah demam. Siap package batuk pulak tu. Allahu. Selera makan pun kelaut. Sedih tau bila anak tolak makanan kita masak.

    Oh ya. Kalau korang nak tahu (patut tahu sbenarnya) fakta-fakta yang penting mengenai sawan demam panas, korang boleh BACA DEKAT SINI :)

    Btw, terima kasih korang sudi baca kisah tak seberapa ni. Nur share supaya korang jangan buat kesilapan yang Nur dah buat. In shaa Allah, setiap hari adalah proses pembelajaran untuk kita. Lagi-lagi untuk orang yang baru setahun jagung pegang jawatan 'ibu'. Moga kita tak pernah mengalah untuk jadi ibu hebat ya.

    Assalamualaikum :)

    Thursday, 21 March 2019

    sawan demam panas, sawan tarik demam panas, sawan akibat demam panas, punca sawan tanpa demam, cara menghilangkan sawan, rawatan kecemasan sawan, sawan bayi baru lahir, fakta tentang sawan demam panas, apakah sawan demam panas, bagaimana mengenali sawan demam panas, bolehkah sawan demam panas dicegah, bagaimana cara untuk mengurangkan demam, apa perlu dibuat sekiranya sawan berlaku, sawan demam panas merosakkan otak

    "B, tolong!! Anak tengah kejang ni", terpacul jeritan kecil seorang isteri kepada suaminya.


    Sawan sering berlaku ketika kanak-kanak demam.  Orang melayu kata ‘demam tarik’ ataupun istilah perubatannya dipanggil sebagai FEBRILE SEIZURE. Orang kita panggil sebagai demam tarik kerana sawan itu berlaku ketika kanak-kanak itu sedang demam dan pergerakkannya seolah menarik sesuatu benda.

    Sawan adalah sebuah kondisi di mana kanak-kanak tersebut mengalami kekejangan akibat suhu badan yang terlalu tinggi iaitu melebihi 40°C. Berikut merupakan perkara yang masyarakat (terutamanya ibu bapa) perlu tahu tentang Sawan Demam Panas.


    1. Apakah Sawan Demam Panas?
    Suhu badan kanak-kanak meningkat dengan lebih mudah, cepat dan lebih tinggi daripada orang dewasa. Kenaikan suhu badan mungkin menyebabkan sawan dan ini dipanggil 'Sawan Demam Panas'. 1 daripada 30 orang kanak-kanak di bawah umur 6 tahun mengalami sekurang-kurangnya sekali sawan demam panas.



    2. Bagaimana Mengenali Sawan Demam Panas?
    Kanak-Kanak akan menunjukkan sebahagian atau kesemua daripada ciri-ciri berikut:

    • Badannya terasa panas
    • Badan, kaki dan tangannya tegang
    • Kaki dan tangannya mungkin bergoncang tanpa rangsangan
    • Dia mungkin jatuh dan mencederakan dirinya
    • Mulutnya berbuih dengan ludah
    • Dia terbuang air kecil atau besar
    • Dia akan tidur atau tidak sedar beberapa ketika
    • Apabila terjaga dia akan bingung

    3. Bolehkah Sawan Demam Panas dicegah?
    Ya, ia bileh dicegah sekiranya demam anak anda dapat dikurangkan.



    4. Bagaimana Cara Untuk Mengurangkan Demamnya?
    • Tanggalkan bajunya
    • Lapkan badannya dengan air biasa. Jangan gunakan air sejuk atau ais
    • Berikan ubat demam (paracetamol) mengikut dos yang berikut:
    - Umur kurang dari 2 tahun, 5ml setiap 4-6 jam
    - Umur lebih dari 2 tahun, 10ml setiap 4-6 jam

    • Jangan selimutkan anak anda dengan selimut yang tebal
    • Kipas angin boleh digunakan pada jarak yang dekat, tetapi jika anda menggigil, tutupkan kipas tersebut
    • Sekiranya demam anak anda berlarutan atau anak anda bertambah sakit, bawa berjumpa doktor
    • Boleh juga ikhtiar untuk menurunkan suhu badan anak dengan menggunakan Balm CF-RUB yang mengandungi essential oils seperti lemon, sweet orange, eucalyptus, cypress dan juga tea tree. KLIK SINI NTUK INFO LANJUT BALM CF-RUB

    5. Apa Yang Patut dibuat Sekiranya Sawan Berlaku?
    • Baringkan anak anda ditempat yang selamat
    • Baringkan anak secara mengiring dengan kepalanya diarahkan ke satu sisi untuk mengelakkan dari tercekik
    • Longgarkan pakaiannya di leher dan di dada
    • Jangan masukkan benda di dalam mulutnya
    • Telefon doktor anda atau dail 999 dan minta perkhidmatan ambulans
    • Jika anda seorang sahaja, jerit minta pertolongan, tetapi jangan tinggalkan anak sendirian

    6. Bolehkak Sawan Demam Panas Merosakkan Otak?
    Jarang sekali. Rawatan awal, betul dan tepat dalam mengawal demam atau menamatkan sawan akan mengurangkan lagi risiko ini. Ingat! Sawan demam panas boleh dicegah dengan mengawal demam anak anda.


    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



    Kepada ibu bapa yang anaknya pernah mengalami sawan demam panas, Nur harap inf ini bermanfaat buat kita semua. Moga dengan info ini, kita dapat tolong anak kita sendiri untuk mengelakkan sawan daripada berlaku. Sejujurnya, tidak ada ubatan atau kaedah yang didapati betul-betul berkesan untuk mencegah sawan demam dari berulang. Tapi kita sudah tahu apa yang sepatutnya kita lakukan. Kalau tak yakin boleh handle anak sawan, rujuklah mereka yang lebih arif dan pakar dalam bidang ini.

    Tuesday, 19 March 2019

    Hand sanitizer digunakan selepas mencuci tangan atau untuk masa-masa ketika sabun dan air tidak tersedia. Hand sanitizer kini boleh didapati dalam semburan, kain lap, dan gel. Kebiasanya hand sanitizer adalah berasaskan alkohol. Tetapi adakah anda tahu bahawa terdapat kelemahan kepada hand sanitizer berasaskan alkohol, terutamanya kepada golongan kanak-kanak?

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol

    Kekurangan Hand Sanitizer Berasaskan Alcohol

    1. Ketoksikan Alkohol
    Kebanyakan cecair hand sanitizer cecair mengandungi sejumlah besar ethyl atau isopropyl alcohol. Oleh itu, hand sanitizer harus disimpan dari jangkauan anak dan hanya boleh digunakan dengan pengawasan orang dewasa. Jika tertelan, ketoksikan alkohol boleh menyebabkan keracunan alkohol. Malah, dari 2011 hingga 2015, pusat kawalan racun A.S. menerima hampir 85,000 panggilan mengenai pendedahan hand sanitizer berdasarkan alkohol di kalangan kanak-kanak.

    Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak mungkin lebih tertarik untuk menelan hand sanitizer yang wangi, berwarna cerah, dan juga bungkusan hand sanitizer yang menarik. Untuk mengelakkan pengambilan dan keracunan, beli hand sanitizer dengan topi penutup yang mesra kanak-kanak, pastikan pembersih tidak dapat dijangkau oleh kanak-kanak, atau hanya membeli hand sanitizer yang berkesan dan bukan berasaskan alkohol keluaran syarikat dan juga jenama yang anda percayai.

    2. Kulit Kering dan Risiko Jangkitan
    Apabila digunakan terlalu kerap, hand sanitizer berasaskan alkohol boleh mencuci minyak semula jadi kulit anda, yang boleh menyebabkan pengeringan dan keretakan. Kulit dehidrasi boleh menjadi tidak menarik dan menjengkelkan, dan ia mungkin menyebabkan satu atau lebih gejala seperti berikut:
    • Gatal-gatal
    • Sedikit mengelupas dan besisik
    • Garis halus atau retak
    • Warna kulit seakan kelabu asap
    • Kemerahan
    • Keretakan teruk yang boleh berdarah
    Kekeringan dan keretakan kulit boleh menyebabkan titik kemasukan kuman untuk memasuki badan dan menyebabkan jangkitan. Di samping itu, jika anda terdedah kepada ekzema, kekeringan berlebihan dapat mengaktifkan penyakit, menyebabkan kemerahan, retak, dan keradangan menjadi lebih teruk. Komplikasi ini berkemungkinan besar berlaku apabila mekanisme perlindungan kulit anda sangat terancam.

    3. Risiko Bahaya Kebakaran

    Kebanyak hand sanitizer di pasaran mengandungi jumlah alkohol yang tinggi, cukup untuk dianggap sebagai bahaya kebakaran. Malah, hand sanitizer berasaskan alkohol diklasifikasikan sebagai bahan-bahan Cecair Kelas I yang mudah terbakar, yang bermaksud mereka mempunyai titik kilat (flashpoint) kurang daripada 100 darjah Fahrenheit" (sumber). OSHA mempunyai garis panduan khusus mengenai penyimpanan dan penggunaan cecair mudah terbakar ini:

    • Bersihkan hand sanitizer yang tumpah dengan menggunkan air serta-merta.
    • Simpan hand sanitizer berasaskan alkohol dari semua sumber haba dan pencucuhan, termasuk bunga api, api terbuka, dan kedai elektrik.
    • Jangan biarkan kanak-kanak menggunakan hand sanitizer kecuali diselia dengan betul oleh orang dewasa.
    • Simpan bahan pembasuh tangan berasaskan alkohol di lokasi selamat yang tidak mengalami suhu yang sangat panas.

    Sekiranya anda tidak mengikuti langkah-langkah keselamatan kebakaran apabila menggunakan hand sanitizer berasaskan alkohol, akibatnya boleh menjadi teruk. Mengapa tidak menggunakan produk tanpa alkohol?

    . . . . . . . . . . . . . . . . . 

    Hand Sanitizer Tanpa Alcohol Tasneem Naturel

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol

    Memperkenalkan Hand Sanitizer dari Tasneem Naturel.

    Mengandungi 2 pilihan yang mempunyai bauan yang sangat memikat dan sesuai untuk digunakan oleh semua ahli keluarga, iaitu :

    • Geranium (bau seperti air sirap bandung)
    • Berry (bau seperti Carrie Junior)

    Kenapa Perlu Memilih Hand Sanitizer Tasneem Naturel?
    • Tanpa alcohol yang berbahaya
    • Tanpa bahan sintetik
    • Menggunakan ekstrak sireh sebagai pembunuh kuman
    • Pekat dan likat. Lambat habis walaupun penggunaan hari-hari
    • Wangi dan tak berbau ubat
    • Tidak melekit
    • Kulit terasa lembut selepas menggunakannya


    Berikut merupakan isi kandungan kedua-dua Hand Sanitizer ini:
    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol

    APA KATA MEREKA?

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, testimoni hand sanitizer tasneem naturel
    "Bau best! Tiada bau ubat langsung"

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, testimoni hand sanitizer tasneem naturel
    "Elok meresap tak melekit"

    Natural hand sanitizer, hand sanitizer semulajadi, alcohol based hand sanitizer, kekurangan alcohol based hand sanitizer, kenapa hand sanitizer berasaskan alcohol tak bagus, hand sanitizer tasneem naturel, bahaya hand sanitizer berasaskan alcohol, testimoni hand sanitizer tasneem naturel
    "Pekat, wangi, bila kat kulit smooth je"

    BERMINAT DENGAN HAND SANITIZER TASNEEM NATUREL? 
    KLIK ICON WHATSAPP DI BAWAH :)






    Sunday, 17 March 2019

    Baru-baru ini, Dr. John Gottman - seorang doktor dan pakar terapi telah menjalankan sebuah kajian bagi membuktikan apakah kunci kebahagian sesebuah perkahwinanDan jawapan bagi kajian jangka panjang itu sungguh menerujakan! Kuncinya ada pada tangan seorang suami
    Betapa pentingnya peranan seorang suami dalam sesebuah institusi kekeluargaan. Perkahwinan yang bahagia terletak ditangan suami.
    Suami rindukan isteri, cara buat isteri sayang, apa isteri mahu dari saumi, apa yang suami harapkan dari isteri, hukum isteri terasa hati dengan suami, suami kurang beri perhatian, isteri tidak hormat suami, hukum isteri tiada perasaan pada suami, cara bermanja dengan suami, cara bermanja dengan isteri, hukum isteri berahsia dengan suami, hukum isteri tengking suami, apa yang suami harapkan dari isteri, tips suami isteri, suami isteri bahagia, isteri yang bahagia adalah, tips rumahtangga

    Ini beberapa tips perkara yang suami perlu buat supaya isteri kekal bahagia. Bila isteri bahagia, confirm rumahtangga pun turut bahagia.
    1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

    2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.


    3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.


    4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.


    5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?


    6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.


    7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.


    8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.


    9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.


    10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.


    11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.


    12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.


    13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?


    14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.


    15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.


    16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera


    17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.


    18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.


    19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?


    20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai


    21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga


    22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.


    23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.


    23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.


    25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

    26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

    27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.


    28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga


    29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.


    30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.


    31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.


    32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.


    33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.


    34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

    35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

    36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

    37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

    38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

    39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

    40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

    41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

    42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

    43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

    44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

    45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

    46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.


    47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

    48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

    49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

    50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.


    Semoga bermanfaat ya!